sâmbătă, 28 aprilie 2012

Stiati ca? Matematica

“Triunghiul lui Pascal” isi are radacinile in China anului 1200 cand Jia Xien a realizat primele studii de acest gen?

Leonardo da Vinci anticipeaza inca din anul 1491 construirea ceasului cu pendula? Acesta va fi conceput doua sute de ani mai tarziu, in anul 1656, de matematicianul german Christiaan Huygens.

primul exercitiu matematic care utiliza inductia matematica apare in 1575? Acesta demonstra ca suma primelor N numere naturale impare este egala cu N la puterea 2.

primul “calculator” apare in 1623 si este realizat de Wilhelm Schickard? Masina este denumita Speeding Clock si putea face singura adunari si scaderi dar numai cu numere compuse din maxim 6 cifre.

prima masina de calcul care poate realiza operatii de impartire si inmultire apare in 1671 si este realizata de Wilhelm Gottfried Leibnitz?

conjectura ca orice numar par mai mare decat 2 este suma a doua numere prime, propusa de Christian Goldbach in 1772, nu a fost infirmata sau confirmata pana in prezent?

calculatorul electronic apare in 1946? Acesta a fost folosit inca de la inceput pentru calcularea numerelor prime.

pentru n > 5, intre numerele naturale n si 2n avem cel putin doua numere prime?

“sinus” si “cosinus” au fost introdusi in limba romana in 1820 de catre matematicianul Gheorghe Lazar?

in plan, dintre toate figurile geometrice cu acelasi perimetru, cercul are aria cea mai mare?

o placinta se poate taia in 8 bucati din 3 miscari?

o conjectura defineste o problema matematica bazata pe ipoteze, propusa spre rezolvare matematicienilor din lumea intreaga? Pierre Fermat a realizat 48 de conjecturi, dintre care doar 3 false, cea mai importanta si a carei rezolvare a durat mai bine de 350 de ani: matematicianul englez Andrew Wiles a demonstrat abia in 1994 ca ecuatia X la puterea n + Y la puterea n = Z la puterea n, pentru n≥3, nu are solutii in Z \{0}.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu